Strony: 1
Na początek się przywitam. Witam wszystkim forumowiczów.
Posiadam wózek Komatsu FD25 Diesel , jego bolączką był wyciek na uszczelniaczu w skrzyni biegów przy sprzęgle hydrokinetycznym ale wózek jeździł wspaniale, oddałem go niby do profesjonalnego serwisu i niby naprawili wyciek a dodatkowo zdiagnozowali chłodnicę płynu do wymiany bo ciekła i była zamulona ( oddałem do serwisu i pokleili wyczyścili ) i odebrałem wózek.
Było ok przez chwilkę z wyciekiem oleju bo znów zaczął ciec po jakiś 5 h od odbioru ale dodatkowo co się stało to jak się rozgrzany to po włączeniu biegu do przodu lub tyłu nie chciał jechać trzeba było wcisnąć luz mocno zagazować i może ruszył albo włączyć bieg i mocno przegazować coś zaskoczyło i zaczynał jechać co przy wózku nie jest komfortowe jak się ma na widłach towar.
Oddałem znów rozebrali okazało się że hydrokinetyk nie chodził w osi bo trzpień w silniki w łożysku nie miał osi i przez to hydro się chwiał i rozwalał uszczelniacz naprawione hydro chodził w osi naprawiająca trzpień mówiła że hydro jest w dobrym stanie ) ale znów po złożeniu wózek ma problemy z ruszeniem na ciepłym przyjechał spec i stwierdził że to na pewno hydro.
Po wymianie hydrokinetyka dalej problemy z ruszaniem panowie rozkładają ręce twierdzą że nic w skrzyni nie rozbierali prócz wymiany oleju i filtra.
Dodam że jak jest chłodny jak się włączy bieg to czasem czuć takie delikatne szarpnięcie .
Co może być przyczyną braku płynnego ruszania po włączeniu biegu na ciepłym ?
Ostatnio edytowany przez Brudek (2023-03-12 14:47:27)
Ktoś kiedyś wymienił olej w skrzyni biegów?
Warto spuścić i zobaczyć co wyleci.
Już doczytałem że wymienili olej.
Ciekawe jak wyglądał olej.
Na zimnym też jest problem z ruszeniem?
Ostatnio edytowany przez to ja (2023-03-12 18:33:33)
to ja napisał:
Ciekawe jak wyglądał olej.
Na zimnym też jest problem z ruszeniem?
Zaraz po odpaleniu jak pochodzi z 30 sekund jak się wrzuci bieg to powoli zaczyna jechać tylko że jest olej gęsty to tak idzie powoli ale po 3-5 minutach już normalnie .
Jak wygląda olej na chwilę obecną obstawiam że spoko skoro w zeszłym roku był zlewany i wymieniany.
Strony: 1