Polskie forum o wózkach widłowych

Polskie forum o wózkach widłowych tutaj znajdziesz wszystko czego szukasz.

Nie jesteś zalogowany.

#1 2023-01-17 10:32:39

Talm
Member

Średnica otworów pod montaż rekuperacji

Witam. Może mi ktoś podpowie jakią średnicę otworów zostawić pod rekuperację. Mamy w planach za jakiś tam czas założyć a chcę już otwory w sufitach zrobić.pozdrawiam

#2 2023-01-17 12:17:17

rozmer
Member

Re: Średnica otworów pod montaż rekuperacji

Ja wiercilem 122 i 162 takie akurat miałem otwornice. Miałem projekt zrobiony wcześniej, wszystko policzone itd. Wiedzialem jakie przepusty będę potrzebował. Strop teriva więc poszło sprawnie. Więcej zabawy z wymierzeniem gdzie ma być otwór aby się w belkę nie w wiercić i najlepiej aby było w całym pustaku. Od góry nie widać bo zalane 5cm betonem. Za szt otoworu liczyli od 80 do 120zl a nawet niektórzy 150zl. Mnie wyszło calosc z dokupieniem kotw jakieś 170zl. Dziur mam w projekcie 17. Więc oszednosc spora. Trzeba też pamiętać o otworach pod przepust wentylacji kanalizy (choc ja miałem poprowadzona w ścianie) okap kuchenny i ewentualnie pod komin spalinowy gazu jak w moim przypadku. Jeśli chodzi o okap to wybierz się do Leroy Merlin, w sklepie mają obecnie sporo promocji i powinni Ci pomóć w wyborze odpowiedniego urządzenia do kuchni. Potem na każdym etapie także taniej. Mnie firma montującą rekuperacje powiedziała że jeśli mam wykonane otowory są w stanie zejść z kwoty w ofercie o 2tys zł. Dodatkowo w ja otowory robiłem jak jeszcze nie miałem dachu. Teraz tam sie juz otwornicy nie postawi w połowie miejsc (mam dach kopertowy 25st. I brak ścianek kolankowych). Zatem warto przemyśleć co się komu opłaca i kiedy robić. Jest też opcja zawiezienia pustaków przed ułożeniem stropu tylko czy potem się tam wpasuje w projekt przy układaniu i wyjdzie tam gdzie ma być? Ja polecam zrobić otwory na etapie jak nie ma okien i tynków bo nie ma opcji na jakieś uszkodzenia.

Ostatnio edytowany przez rozmer (2023-01-30 11:42:32)

Stopka forum