Polskie forum o wózkach widłowych

Polskie forum o wózkach widłowych tutaj znajdziesz wszystko czego szukasz.

Nie jesteś zalogowany.

#1 2021-12-01 19:16:54

lisu84
New member

toyota 5fg skrzynia manualna

To mój pierwszy post więc pragnę się przywitać!
Mam problem z toyota 5fg. Wyrzuca bieg do przodu po dodaniu gazu. Skrzynia manualna.
Mechanik zdjął dekiel skrzyni i twierdzi, że zęby ok, synchronizatory ok, końcówki drążków nowe więc bieg wchodzi do końca. Podobno to blokady biegu do przodu i żeby je wymienić musi wyjąć skrzynię. Twierdzi, że albo silnik do tyłu albo most do przodu.
Wiem, że w tym wózku da się wyjąć sprzęgło wraz z dociskiem do góry bez demontażu skrzyni. Czy po demontażu sprzęgła wyjedzie obudowa sprzęgła do góry tak aby możnabyło cofnąć skrzynię? Czy jest możliwe wyjęcie skrzyni bez demontażu silnika lub całego przodu?

#2 2021-12-03 22:29:15

Forklift_K
Member

Re: toyota 5fg skrzynia manualna

chyba ze jestes czarodziejm to ja wymontujesz

#3 2021-12-16 12:57:08

lisu84
New member

Nie wiedziałem czy może da się wyjąć obudowę sprzęgła i cofnąć skrzynię. W międzyczasie udało mi się sciągnąć instrukcję do tego wózka i wg niej skrzynia wyjdzie tylko z całym mostem do przodu. Mechanik twierdzi, że wymieni blokady jak wyjedzie silnik ze sprzęgłem, że da rade się dostać od tyłu skrzyni bez wyciągania jej a mniej roboty będzie z wyjęciem silnika niż demontażem przodu. Silnik muszę jednak wyjąć sam a on zajmie się resztą bo pracuje do 17 i nie ma kiedy tego zrobić. Teraz się rodzi pytanie. Czy jak mu wyjmę silnik czy faktycznie będzie miał dostęp od tyłu aby wyjąć wałki do wymiany blokad? Żeby się nie okazało, że ja wytargam silnik a i tak trzebabędzie wyjąć skrzynię do naprawy. Silnik wyciągałem już do remontu kilka lat temu więc nie będę miał problemu tylko poprostu chcę uniknąć roboty na marne jeśli się okaże że nie ogarnie skrzyni bez jej wyjęcia. Facet na codzień naprawia flotę w jednej firmie i mi robił już niejedną naprawę ciągników i wózków więc wiem, że jak już będzie miał dostep to ogarnie.

Ostatnio edytowany przez lisu84 (2021-12-16 13:00:39)

#4 2021-12-16 18:39:20

lisu84
New member

Temat się wyjaśnił. Już wiem, że nie dostanie się do wałków w skrzyni od tyłu więc wyjęcie silnika nic nie da. Skrzynia musi wyjechać do przodu z mostem po demontażu masztu.

Stopka forum