Witam, jestem w trakcie poszukiwania używanego wózka widłowego. Ze względu na ograniczone fundusze szukam starszego wózka na gaz. Wydaje mi się, że znalazłem wózek w dość dobrym stanie- jest to NISSAN PH02A25 U, udźwig 2,5T, automat, 1993 r . Mój problem polega na tym, że praktycznie w ogóle się na nich nie znam i nie wiem czy ten wózek nie będzie za duży do przechowalni czy nie lepszy byłby taki 1,5T bo napewno będzie ze 30 cm krótszy, jak to wygląda ze zwrotnością takich wózków? Kolejne pytanie dotyczy pedałów- wózek opisany powyżej ma 3 pedały, z tego co wiem to gaz, hamulec i 3 pedał z tego co się dowiedziałem służy do wolnego podjeżdżania ale dokładnie nikt mi nie jest w stanie wyjaśnić czy na pewno i jak to do końca działa. Dlatego moje pytanie jak to wygląda czy wózek z 3 pedałami jest mniej praktyczny od tego z dwoma czy nie, czy to jest w ogóle dobre rozwiązanie, bo wydawało mi się, że w wózkach z automatyczną skrzynią biegów nie ma nigdy 3 pedała. Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość ale nie znam się na wózkach a nie chciałbym się za bardzo w jakiś syf wpakować. Z góry dziękuje.
Jeszcze jedno pytanko ponieważ dziś oglądałem koleiny wózek Nissana gazowy i zimny wózek odpalił bez problemu jednak nie chciał podnieść masztu, wpóźniejszej rozmowie tel. właściciel stwierdził, że winny tego stanu rzeczy jest filtr i po wymianie będzie ok ponieważ jak póżniej wózek się rozgrzał to było ok- co prawda ja tego nie widziałem i mam wątpliwości czy to wina filtra czy może coś poważniejszego?
Szukaj wózka który ma aktualne badania UDT.
Powinno to gwarantować nienaganny stan techniczny.
Trzy pedały to żaden problem w większości wózków jest takie rozwiązanie.
Nieraz poprostu w jedny pedale jest rozłączanie napędu a potem hamowanie.
Dzięki wielkie za odpowiedź, cenna uwaga z tymi badaniami. Pozdrawiam.