Witam mam problem z wózkiem BT Swe 160 D. Mianowicie po wymianie styków stycznika i szczotek pompy hydraulicznej wszystko działało lecz po złożeniu wózka zaczął pokazywać się błąd C 28 i grzeje się rezystor PTC
POMOCY
Wciśnięty jest czerwony przycisk lub rozłączone są kable od niego.
Kable są podpięte, a wyłącznik główny wyciągnięty natomiast wybadałem że po odłączeniu silnika jazdy dioda się nie grzeje a sterowanie pokazuje gotowość do pracy i dodatkowo po odkręceniu kabla silnik jazdy- sterowanie (Curtis) i podpięciu się z miernikiem to nie pokazuje żadnego prądu który miałby zasilać jazdę.
Jak tak to styki są zwarte.
Odłącz kabel od silnika pompy i sprawdź czy jest błąd.
Drogi kolego błąd ginie po odłączeniu silnika jazdy i wszystko gra pompa pracuje a hamulec odpuszcza. doczytałem się na angielskim forum że jakiś gość miał podobny problem i wymienił wariator i problem został rozwiązany natomiast nie widziałem tam żadnego wentylatora więc najpewniej źle myślę czy może ty kojarzysz coś takiego.
Zapewne miał na myśli ten element który ci się grzeje ale to tak ma być.
A jak miga dioda na Curtisie po wystąpieniu błędu.
Powinna migać sekwencją błędu.
Po wymianie samych styków nie powinno nic się popsuć.
Sprawdź jeszcze czy na 5 pinie w białej kostce w Curtisie dochodzi +24V a po wciśnięciu przycisku awaryjnego ginie.
Jeśli jest tam Curtis SEPEX to piny 15 i 16.
Ostatnio edytowany przez to ja (2014-03-06 22:41:41)
Kolego odkryłem że gdy sterowanie przerobi auto-start i wtedy podłączy się silnik jazdy to wszystko gra jeździ i podnosi a na pinie 16 jest cały czas napięcie a ginie na 15 po wciśnięciu "guziora"
Gdy podłącze silnik jazdy po auto-starcie dioda się nie grzeje i normalnie pracuje. to jest już do zrobienia ale w dalszym ciągu nie znam przyczyny usterki więc temat jest otwarty.
Sterownik będzie się zawieszał niestety jest do wymiany.
Kiepsko działa resetowaniem procesora.
Ale co zrobić by on teraz ruszył. myślę o zamontowaniu stycznika na kablu do silnika jazdy i wzięcie napięcia wyzwalającego z głównego stycznika lub z hamulca. Czy dobrze myślę ??
Włączaj i wyłączaj stacyjkę aż w końcu zaskoczy.
Najlepiej robić to szybko i sprawdzać po paru razach.
Pytanie mam czy on jeździł po naprawach i znowu przestał?
Z tą stacyjką to tak średnio wyjdzie bo na panel na kod. Założyłem w tej chwili taki wyłącznik główny (ręczny) a operator wyłącza go gdy wyłącza baterie a po wymianie baterii wpierw odpala wózek a potem ten stycznik i wózek jeździ.
Wózek po wymianie styków stycznika pompy hydraulicznej i szczotek silnika pompy (w tej kolejności) jeździł i podnosił a po założeniu obudowy umarł.