Witam, mam problem z widlakiem Clark, jest to diesel, nie przełącza biegów ( przekaźniki działają ) i jest strasznie słaby ledwo ciągnie, pod ( nawet delikatną górkę) zdycha. Gdzie szukać przyczyny ?? Pozdrawiam
Masz automatyczną skrzynię ? jest gorąca ?
To raczej nie automat, zmiana biegów w przełączniku jazdy przód/tył, cewki zaworów w rozdzielaczu(hydraulicznym) na skrzyni są ok, przekaźniki zmiany biegów pykają, dodam ze jak podnoszę widły, widlak wchodzi na logiczniejsze obroty i przez moment podnoszenia, ma więcej siły do jazdy.
To raczej chydrauliczna skrzynia, na dole skrzyni jest filterek należy podstawić pojemnik wykręcić filterek i powinno być ok.
A czy może być w innym miejscu ten filtr ?? Na dole skrzyni nic nie widać, jedynie z lewej strony skrzyni jest rozdzielacz. A przekładnia no na 100% jest przekładnią hydrokinetyczną.
Raczej na dole, jest to rodzaj korka spustowego.
aaa to coś takiego jest
aaaaa pod tym korkiem jest sitko
No i pomogło dzięki wielkie pozdrawiam
Witam. Mam problem z jazda w moim Clarku, tzn. skrzynia jest automatyczna, gdy sie włączy opcje do przodu wózek jedzie, ale po chwili traci moc staje... po wrzuceniu go na luz i po podniesieniu masztu lub jego wychyleniu mozna znowu jechac i tak nieustannie.... troche to klopotliwe jakby cos przepuszczalo no nie wiem.
Z góry dziekuje za pomoc.
Ostatnio edytowany przez maciek6020 (2011-02-03 13:39:09)
A wymienialiście filtry oleju lub samą pompę? Czasem problemem są też tuleje, sprawdźcie te elementy. Jaki rocznik tego wózka?
Musze to posprawdzać. Wózek jest z 1978 roku z tego co wyczytałem na tabliczce. Jak sprawdzę to dam znać co i jak. Póki co dziękuję za sugestie.
Jeżeli to rocznik 1978 to już ma swoje lata i nie wymagaj od niego zbyt wiele. Z czasem warto także zainwestować w nowy sprzęt. Sprawdź te wszystkie elementy o któych mowa powyżej i daj znać czy to był któryś z nich.
No niestety to byla pompa, ale po wymianie smiga jak nowy . Swoja droga to trzeba bedzie pomyslec o zmianie. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
witam
Ja mam podobny problem .A mianowicie pozmienialem filtry oleje itp. ii nadal jak jezdze nim po płaskim terenie przód i tył to jakoś jeżdzi ale jak ustane w malutkim dołku to nie mogę ruszyć z miejsca jakby nie miał siły i żeby to było w tył lub sam przód to podejrzewał bym tarczki w skrzyni biegów a to się objawia że ani w tył ani w przod nie mogę ruszyć i się zastanawiam czy czasem to nie jest pompa hydrauliczna.Nie znam się na tym sprzęcie ale kolega podpowiedział że posiadam tam sprzęgło hydro kinetyczne i miał taki przypadek że płyn mu sie wysączył i nie mógł jeżdzić i jak dolał to było ok.No i ja tak samo zrobiłem i wlałem już chyba z 4 litry i nie zapełniłem tego cholernego sprzęgła ale zauważyłem ze w skrzyni biegów przybyło mi.I sie zastanawiam teraz że może to być sprzęgło hydrauliczne i że napędza je pompa pompując płyn do tego sprzęgła .
Tak jak mówiłem nie znam sie za bardzo na tym także czekam z nie cierpliwością na jakąś podpowiedż.
takraf rok 1976
Wózki widłowe o których piszecie j/w (rocznik : 1976 - 1978r) nadają się już dawno na "zasłużoną emeryturę" - zwaną złomowaniem.
Dalsze remonty ( a konieczność takich niestety będzie występować coraz częściej) jest ekonomicznie nieuzasadniona. Lepiej kupić nowy wózek na dogodnych warunkach i mieć spokój na lata z poważnymi usterkami. Jeśli kogoś nie stać finansowo , to można kupić jakiś używany wózek.
Z tym że nie rocznik ... 1976 lub 1978
no tak zgadzam sie z tym ale co zrobic jak ma się już i tak na chama uciułane 4tys a innego jak te roczniki za taka kase się nie kupi.A czemu kupiłem?! bo recami bym się zarobił a znam kilku ludzi którzy tak zaczynali i za pół roku im się rozpadały maszyny ale w tym czasie zarobili już nimi na lepszy sprzęt i dobre życie w tym naszym pięknym kraju.tylko wielka szkoda że jak go brałem to nie zwróciłem uwagi na ten problem bo u gościa jeżdził ładnie bo miał równe podłoże a zresztą kto by pomyślał o takim czymś ,bynajmniej nie ja.jak go nawet nie zrobie to i tak bede go używał ale lepiej żeby jeszce normalnie pojeżdził chociaż ten jeden rok.
Pozdrawiam
mam problem z wózkiem clark nie chce jeździć ani do przodu ani do tyłu dodam że jest to skrzynia hydrauliczna z pedałami ; prawy do przodu lewy do tyłu. pompa działa bo widły podnosi jedyne co jeszcze to nie dodaje sobie gazu po załączeniu manetki podnoszenia co wcześniej robił.
dodam że przed awarią parę razy zgasł i nie chciał zapalić ,objaw tak jakby cały czas był na biegu dodam dodam że prąd na elektrozawór co jest na skrzyni dochodzi. z góry dziękuję......
mam problem z wózkiem takraf nie chce jeździć ani do przodu ani do tyłu jak jezdze nim po płaskim terenie przód i tył to jakoś jeżdzi a po nierównym terenie to tak jak by nie miał siły a w drugim takim samym wózku siłownik staje w jednym miejscu jak sie opuszcza dopiero opusci jak dam na widły około 200kg a do góry jak sie podnosi to idzie bez żadnych oporów
Szczerze to nie mam pojęcia co to może być, ale najlepiej będzie po prostu wziąć wózek do serwisu.
Sprawdźcie sobie gdzie w Waszej okolicy jest serwis wózków Clark (z pewnością jest ich trochę). Chociaż niektóre roczniki jakie podajecie są już naprawdę przestarzałe.. ; ]