Polskie forum o wózkach widłowych

Polskie forum o wózkach widłowych tutaj znajdziesz wszystko czego szukasz.

Nie jesteś zalogowany.

#1 2013-02-07 21:17:05

poznaniak777
New member

Kurs na wózki - czy to ma w ogóle sens?

Czy w ogóle ma sens robienia uprawnień na wózki widłowe? Jakiś czas temu zrobiłem prawko na kategorię C i mogę sobie to jedynie oprawić w ramkę, bo nikt bez doświadczenia na ciężarówki nie zatrudni nawet za psie pieniądze. Czy jest szansa w ogóle na zdobycie pracy na wózku widłowym bez doświadczenia, czy to są wywalone pieniądze?

#2 2013-02-21 07:41:01

Martechbb
New member

Re: Kurs na wózki - czy to ma w ogóle sens?

A bez uprawnień przyjmą ?
Idź i popytaj w marketach. Psie pieniądze ale dobre (przynajmniej tam gdzie ja szkoliłem) wózki. Zdobędziesz doświadczenie.

#3 2013-02-27 23:04:33

byKaziu
New member

Pewnie, że ma sens. Przede wszystkim inwestycja na starcie jest wiele mniejsza niż prawo jazdy.

Osobiście zrobiłem kurs z UP zaraz po szkole. Przez dwa lata był to tylko papier.
Przyjąłem się do zakładu produkcyjnego na linie i poprosiłem o przeniesienie na wózki widłowe, niestety brak kontaktu z wózkami sprawił, że nie przeszedłem testu.

Znalazłem więc pracę w markecie budowlanym na dziale gdzie używa się wózków widłowych.

Przerobiłem 1,5 roku i choć mój kontakt z wózkiem wynosił ogółem jakieś 25% czasu pracy, śmiało mogłem zamieścić 1,5 roku doświadczenia na wózkach widłowych.
Tutaj przydatne jest załapanie się na czołówki i boczniaki oraz praca ze skanerem.

Teraz mam pracę 7,5 godz. na wózku i zarabiam niespełna 2k bez nadgodzin a to dopiero początek w tym zakładzie.

Opłaciło się.

Ponadto za granicą mając 2 lata doświadczenia na wózkach najlepiej na magazynach wysokiego składowania, masz pracę za 11 euro na godz. a więc stawka i praca godna polecenia, w porównaniu z perspektywą braku kwalifikacji i pracy za 8 euro przy przerzucaniu owoców lub na linii.

Ostatnio edytowany przez byKaziu (2013-02-27 23:06:34)

#4 2013-03-11 12:16:08

stanisławłęcki83
New member

Jasne, że się opłaca. Ja robiłem z Goworku, dlatego, że byłem bezrobotny zrobiłem go za darmo, z Urzędu Pracy. Zdobyłem potrzebne papiery i po kilku miesiącach wreszcie znalazłem pracę. Wystarczy, że masz skończone 18 lat, podstawówkę skończoną no i zaświadczenie, że nie ma przeciwwskazań przed pracą na wózku. Pozdrawiam.

Stopka forum