Witam.
Posiadamy w firmie wózek widłowy STILL R70-16 g.
Niestety od około roku rozpoczął nam się problem z rozrusznikiem (rozrusznikami), a następnie z wieńcem . Jak wspomniałem – na początku uszkadzał nam się rozrusznik , kolejno wymieniany przez serwis .Następnie pół roku temu serwisanci wymienili wieniec i rozrusznik. Po dwóch miesiącach od tej naprawy uległ nam uszkodzeniu ponownie rozrusznik .Serwis ponownie zaproponował nam wymianę wieńca i rozrusznika . Dokonaliśmy wymiany ,ale po dwóch tygodniach ponownie uległ uszkodzeniu wieniec. Co może być powodem uszkadzania się wieńca i rozrusznika?
witam
czy tą usługę robił wam serwis autoryzowany
pozdrawia krzysztof
Witam,
powiedz jeszcze może dokładniej co się dzieje, jakie są objawy uszkodzenia rozrusznika (nie kręci wcale, bendix przepuszcza, uszkodzeniu ulega sama zębatka itp.) oraz dlaczego wymieniają wieniec (powyłamywane zęby ?) będzie trochę łatwiej znaleźć przyczynę ciągłych awarii.
Witam ponownie .
Wieńce i rozruszniki były wymieniane przez serwis .Przedostatni wieniec miał powyszierane zęby , ostatni zaś ma całkowity ubytek ośmiu zembów (zostały kolejno zcięte) . W rozruszniku uszkadzał się bendix, sprzęgiełko .
Przepraszam za błędy w pisowni - poprostu pośpiech .
Moim zdaniem przyczyną tego zamieszania może być źle dobrany rozrusznik, zębatka bendixa nie zazębia się całą powierzchnią z wieńcem lub odległość miedzy zębami wieńca i bendixa w trakcie rozruchu jest zbyt duża, zazębiają się tylko "czubkami" zębów i dlatego się wyłamują.
Kolejną przyczyną może być źle ustawiony zapłon, zbyt wczesny, co skutkuje bardzo ciężkim pierwszym obrotem silnika. Wygląda to tak, że tłok w trakcie sprężania mieszanki idzie do góry i zanim osiągnie swoje GMP już dostaje iskrę, wybuch mieszanki powoduje parcie na dół a tłok musi jeszcze iść do góry, rozrusznik musi się wtedy nieźle napocić żeby "obrócić" silnikiem i zęby niestety dostają po tyłku. Może trochę to wyolbrzymiłem ale chciałem jak najlepiej zobrazować ten proces
Pozdrawiam i powodzenia w rozwiązaniu problemu.