Polskie forum o wózkach widłowych

Polskie forum o wózkach widłowych tutaj znajdziesz wszystko czego szukasz.

Nie jesteś zalogowany.

#1 2012-06-28 17:41:29

techkier
Member

wózek elektryczny czołowy STILL R20-16

Witam,

Jestem nowym członkiem forum więc z góry przepraszam jeśli będę pisał jakieś bzdury...

Mam taki problem w moim zakładzie mam kilka wózków widłowych elektrycznych marki Still R20-16 na początku było wszystko ok jak co się popsuło (chodzi o awarie mechaniczne) to się naprawiło ale teraz mam problem natury elektrycznej/elektronicznej...zaczęło się pewnego dnia - operator wózka (jak co dzień) woził towar i na jechał na nierówność - z jego opisu wózek lekko podskoczył i w tej chwili zgasł - okazało się, że przepalił się bezpiecznik 20A (szybka lokalizacja i wymiana bezpiecznika) jednak po wymianie w momencie uruchomienia wózek ponownie zgasł - ponowna wymiana bezpiecznika nic nie pomogła gdy w końcu udało się uruchomić wózek na wyświetlaczu zaczęły pojawiać się następujące kody błędów: 161, 169 i 200. Postanowiłem wezwać serwis i tu (przepraszam jeśli innych urażę swoim późniejszym wpisem) nerwy mi puściły - otóż pan serwisant zamiast sprawdzić co oznaczają kody postanowił przełożyć płytę sterowania, jazdy, hydrauliki i cały moduł sterowania elektroniki - w ten sposób rozebrał mi drugi wózek aby sprawdzić pierwszy. po ponad 6 godzinnej pracy stwierdził, że wszystkie płyty są ok ale wózek dalej jest nie sprawny

Nerwy mi już puszczają jak widzę serwis, który zamiast naprawić uczy się na moim sprzęcie i tylko mnie za to kasuje...
Moja prośba jest taka co mniej więcej oznaczają te kody tj 161, 169, 200 - wiem, że jest to bardzo strzeżona tajemnica serwisantów ale czy można chociaż nakierować mnie gdzie mam szukać usterki. Nie wiem czy dobrze myślę ale czy kody 161 i 169 nie są powiązane z silnikami napędu kół a kod 200 pompy hydraulicznej.

Proszę o pomoc abym mógł jakoś go naprawić i żebym nie stracił do końca cierpliwości do swojego serwisu wózków widłowych.

#2 2012-06-28 19:17:14

kurde666
Member

Re: wózek elektryczny czołowy STILL R20-16

Witam
161 Napęd szczotki awarii silnika
169 Zwarcie w obwodzie czujnika temperatury silnika napędu

Silnik pole prąd trakcji regulator
200  szczotki silnika

pozdrawia krzysztof

Ostatnio edytowany przez kurde666 (2012-06-28 19:29:26)

#3 2012-06-28 20:33:08

techkier
Member

Re: wózek elektryczny czołowy STILL R20-16

wielkie dzięki!!!!!

Stopka forum