Witam ! Mam problem z wyciekiem oleju pomiędzy silnikiem a sprzęgłem hydroinetycznym wózka widłowego Yale 1,5 tony silnik nissana ( zasilany na gaz).
Wymieniono uszczelnienie pomiędzy sprzęgłem hydrokinetycznym a skrzynie ale to nie pomogło. Czy przeciek może występować z sprzegł hydrokinetycznego
w jaki sposób doszedłeś że to akurat wyciek z tamtych okolic, może to cos innego po wymianie uszczelniaczy nie wpowinno byc wycieków.
Witam
Jeżeli wymieniłeś uszczelniacz pompy transmisji i nadal masz tam wyciek to masz za duży luz pomiędzy pompą
a conventerem. Można to naprawić.
pozdrawia
Krzysztof
ankrabis sam wymieniałeś uszczelniacze? jaki jest koszt takiej operacji co trzeba demontować?
kurde 666 i ty sie wypowiedz
pozdrawiam
Marcin
witam
jak po raz pierwszy demontowałeś silnik to go wymontowałeś razem z conwenterem i razem z conwentwerm
go montowałeś czy też odkręciłeś conwenter od koła zamachowego
pozdrawia krzysztof
witam
Podaj mi rok produkcji oraz typ tego wózka widłowego
pozdrawia krzysztof
Witam
Mam podobny problem jak "ankrabis", z tym że moja diagnoza to wyciek oleju spod misy olejowej, problemu jeszcze nie rozwiązałem, ponieważ brakuje troszkę czasu, (mam nadzieje że w tym miesiącu to zrobię) Przy okazji wymienię olej, filtr no i ową uszczelkę misy olejowej. Jednak zastanawia mnie co jeśli to nie uszczelka tylko tak jak u kolegi (wyciek miedzy sprzęgłem a silnikiem), panowie ile jest pracy przy wymianie owego uszczelniacza? Jaki koszt? I jak się za to zabrać?
Proszę o wasza pomoc, opinie i rady (wózek to Hyster H1.5XM silnik Mazda M4 2.0G)
Pozdrawiam Marcin
Ostatnio edytowany przez bacak750 (2012-01-16 19:22:04)
Witam
Silnik mazda był montowany w modelach XL
demontujesz pokrywę silnika, demontujesz chłodnicę oraz wentylator chłodnicy linki oraz przewody hydrauliczne i elektryczne
Odkręcić dwie śruby M12 z poduszek silnika następnie odkręcić trzeba wizjer pomiędzy silnikiem a przekładnią transmisji cztery śruby jak pamiętam na klucz 14/tych śrub nie nie należy zgubić bo będzie problem tam są gwinty calowe/ teraz podwiesimy silnik na wyciągarce i odkręcamy silnik od strony transmisji 9 śrub .
Nigdy nie wyciągaj conventera z silnikiem możesz uszkodzić jego główkę
Jak będziesz chciał więcej informacji napisz to ci odpiszę
Czas naprawy od 10 -16 h
Uszczelniacz dwuwargowy o wymiarach calowych / materiał viton / 60.00 pln /nie montuj byle czego szkoda pracy/
pozdrawia
krzysztof
Bardzo ci dziękuję Krzysztof za tak szybka i fachową odpowiedz, W pierwszej kolejności zajmę się uszczelką spod misy olejowej, mam nadzieje że to jest mój ból zęba, nie daj Boże gdyby to nie pomogło to oczywiście będę sie z tobą kontaktował i prosił o rady,
P.S Masz może dostęp do uszczelki i filtra (Jaka cena?), jaki olej zalać?
Odnośnie tego modelu to mój Hyster to na pewno H1.5XM Posiadam do niego pełną dokumentacje i książka podaje że silnik to Mazda M4 2.0G
Pozd, Marcin
Ostatnio edytowany przez bacak750 (2012-01-16 20:26:42)
Witam
numer fabryczny musi się zaczynać D001B 1.5xm-2.00 xms
To w tych wózkach montowano silnik mazdy D5 2L
Prześlij zdjęcie silnika dla pewności
olej mobil 15w/40 4.5l
filtr oleju silnikowego 15.00
uszczelka misy olejowej 44,00
uszczelniacz wału korbowego od str.kola zamachowego 55.00
pozdrawia
krzysztof
Witam
Jeżeli jest to XM
odkręcamy z tyłu kardan 4 śrubki na klucz 12 / odłóż je do innego pudełka mają gwint drobnozwojowy/
odkręcamy z tyłu rozdzielacz hydrauliczny i dokładamy go na bok wózka wraz z przewodami hydraulicznymi
podnosimy silnik i wyciągamy poduszki z pod łapy silnika a następnie opuszczamy silnik będzie lepsze dostęp
do wizjera
pozdrawia
krzysztof
Krzysztof nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem, czyli w modelu XM aby wymienić uczczelniacz wału nie potrzeba demontować (wyciągać) całkowicie silnika? Nie trzeba demontować całej elektryki hydrauliki etc???
Wystarczy że
cytat
"... odkręcamy z tyłu kardan 4 śrubki na klucz 12 / odłóż je do innego pudełka mają gwint drobnozwojowy/
odkręcamy z tyłu rozdzielacz hydrauliczny i dokładamy go na bok wózka wraz z przewodami hydraulicznymi
podnosimy silnik i wyciągamy poduszki z pod łapy silnika a następnie opuszczamy silnik będzie lepsze dostęp
do wizjera..."
Jestem zielony w tym temacie wiec proszę o zrozumienie.
P.S w jaki sposób mógłbym zrealizować u pana zamówienie? Wpłata na konto?
Pozrd, Marcin
Ostatnio edytowany przez bacak750 (2012-01-16 23:21:09)
witam
pozostała kolejność demontażu jak wyżej została opisana
podaj mi cały numer wózka widłowego
pozdrawia
krzysztof
Witam Krzysztof, Wózek to Hyster H1.50XM
Nr seryjny D001B04889T
Silnik Mazda M4 2.0G
Mam zamiar Wymienić sprzegiełko w rozruszniku widziałem że jest tam jedna śruba na klucz imbusowy. Są jeszcze jakieś zabezpieczenia? jak zdemontować rozrusznik?
Pozdr, Marcin
Ostatnio edytowany przez bacak750 (2012-01-18 20:46:16)
witam
dwie śruby na klucz imbusowy 8mm po przekątnej
pozdrawia krzysztof
Krzysztof a odnośnie filtra i uszczelki? Chciałbym to u ciebie kupić, jak to zrealizować?
witam
wyślij mi na pocztę dane do wysyłki
pozdrawia krzysztof
Witam Krzysztof wysłałem e-mail proszę o odpowiedz
Pozdr Marcin