Polskie forum o wózkach widłowych

Polskie forum o wózkach widłowych tutaj znajdziesz wszystko czego szukasz.

Nie jesteś zalogowany.

#1 2012-01-12 18:59:37

qba
New member
Od: Bydgoszcz

Wymiana Sprzęgła - TOYOTA 5

Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Toyoty serii 5 o udzwigu  2,5t  . Toyota posiada skrzynie biegów manualną. Obiło mi sie o uszy że wymiana tarczy sprzęgłowej w tym wózku jest możliwa bez wyciągania silnika. Podobno cofa ste tylko wałek sprzęgłowy i można odkręcić docisk. Nie wiem czy to prawda, czy ktoś może przerabiał ten temat i wie jak odbezpieczyc i cofnąć wałek.
A może ktoś posiada jakąś serwisówke albo schematy montażowe do tego wózka.

Będe wdzięczny za pomoc
pozdrawiam Kuba

#2 2012-01-12 20:06:10

kurde666
Member

Re: Wymiana Sprzęgła - TOYOTA 5

witam
zdejmujesz podłogę ,musisz odkręcić osłonę sprzęgła
na wałku sprzęgłowym od strony przekładni jest zabezpieczenie które trzeba zdjąć następnie cofasz wałek
długim śrubokrętem w stronę przekładni/najlepiej go spryskaj wd40 lepiej się będzie ślizgał/
Następnie musisz przygotować trzy śruby M8 lub M10 długość około 50mm z nakrętkami w zależności
od typ docisku.wkręcasz je do docisku do oporu a następnie wykręcając nakrętki luzujesz tarczę sprzęgłową
Okręcasz 6 śrub na klucz 12 po obwodzie docisku sprzęgła/ czasami trzeba zluzować łożysko sprzęgłowe
na pilocie .
Najpierw wyciągasz tarczę sprzęgłową a póżniej docisk i łożysko sprzęgłowe

pozdrawia
krzysztof

#3 2012-01-14 17:29:37

qba
New member
Od: Bydgoszcz

Re: Wymiana Sprzęgła - TOYOTA 5

Hej

Dziekuje kolego za tak szczegółową pomoc, widze że mam doczynienia z fachowcem wink
Sprzegło bede rozbierał w przyszłym tygodniu, mam nadzieje ze wszystko pójdzie zgodnie z twoim opisem:>
zdam relacje jak poszło smile
jeszcze raz dziekuje, jak bede mógł to sie zrewanżuje
Pozdrawiam Kuba

Stopka forum