Strony: 1
Wątek Zamknięty
Problem jest tego rodzaju,że występuje duży luz między masztem stałym ,a przesuwnym widzę wprawdzie tam duże łożyska,ale zastanawiam się nad ich regulacją-nie bardzo wiem jak to zrobić-może ktoś doradzi czy idzie to zrobić bez wyciągania masztu przesuwnego.Z góry dziękuje za odpowiedz!!!!!!!
Witam zajmuję się serwisem, aczkolwiek nie bardzo wiem o co Panu chodzi z tym kasowaniem luzów. Jeśli jest Pan zainteresowany zostawiam maila firma-krolak@wp.pl
Jeżeli podejrzewasz łożyska,to wydaje mi się,że bez masztu przesównego nie da rady tego zrobić,tym bardziej jeżeli chodzi o model DV1792. co sie ruszyło w tej sprawie?
Dokładnie tak.
kasowanie luzów na maszcie polega na wymianie uszkodzonych łożysk,
i dodaje się podkładki dystansowe różnej grubosci pod owe łożyska tym samym kasując luz.
Ja tylko dodam zdjęcie przykładowego łożyska w maszcie :
Czasami sama wymiana łożysk nie daje 100% efektu, gdyż wypracowane zostają również czopy łożyska na których są osadzone.
przykładowy czop z modelu BALKANCAR DV 1792,1733
Luz na maszcie głównym usuwasz przez wymianę rolek głównych oraz rolek prowadzących maszt /bocznych regulowanych. Są one zabudowane w czopie rolki głównej.
pozdrawia
Krzysztof
Cześć.
Fajne zdjęcia, ale niekompletne.
patrząc od wnętrza karetki w stronę suwni - wyczysć dokładnie miejsca czopów - otwory w których jest zabezpieczenie - odgiąć srubokrętem. i jest jakby krzyżak na ogromny śrubokręt krzyżakowy - do regulacji stosuje się śrubokręt płaski kątowy.
WKręcasz tą śrubę do dość mocnego oporu - zabezpieczasz. luz skasowany.
Suwnie - wyjezdzasz suwnią i na górze jest równierz ten sam otwór.
zdjecie pierwsze kolegi przedstawia łożysko bez elementu środkowego - regulacji luzu.
Dół to samo.
Niestety nie potrafię wkładać zdjęć.
aczkolwiek w tym linku jest kompletne łożysko z rolką regulacją itp
http://elcar.waw.pl/prod3583_Maszty_-_c … kancar.php
czas poszukiwań - 3 sek.
zdjęcie ze strony nie znanej mi firmy - żeby nie było
Ostatnio edytowany przez Basia (2012-01-11 21:40:40)
Wątek Zamknięty
Strony: 1