Strony: 1
Wątek Zamknięty
Witam
kupiłem do naszego wózka still R20-16 96r- maszt ok 7m , obrotnice hydrauliczna 180* do skrzyniopalet. wózek miał przesuw boczny więc dokupiłem dzielnik strumienia i założyłem go na karetce wpinając się w orginalne węze idące do przesuwu. teraz jak nie podam 24V na cewke dzielnika to normalnie używam przesuwu a jak podam 24V to dzwignia od przesuwu obracam obrotnice. Prosta i jasna sprawa.
Mam tylko pytanie do fachowców, bo zapewne nie jeden z Was już montował obrotnice "na dzielniku" -jak poprowadzić przewód elektryczny z dółu wózka na karetke ? obecnie na maszcie nie mam żadnych przewodów elektrycznych. ida tylko "plastikowe" 2 weze od przesuwu pracujace na małych rolkach - przewodu elektrycznego nie da się do nich dopiąć. montaż dzielnika na "dole" wozka także nie wchodzi w grę bo wtedy musiałbym ciągnać na masz dodatkowa parę węży - a to jeszcze gorsze.
Jak radzą sobie w takiej sytuacji fachowcy ? Ja wymyśliłem przewód spiralny , ale on się będzie wyciągał i z czasem strasznie zwieszał, trąc o koło itd.
pozdrawiam
Piotrek
Dobry pomysł z przewodem spiralnym ale z czasem się rozciągnie jak sam zauważyłeś i będzie się plątał. Ja do masztu dokładam dodatkowe rolki przy przewodach hydraulicznych przesuwu, albo żeby było estetyczniej po drugiej stronie masztu jak jest miejsce na dodatkowe przewody od np. rozsuwu wideł czy innej dodatkowej funkcji. Na rolki zakładam pusty wąż olejowy znaczy bez zakuć i wewnątrz niego puszczam przewody elektryczne. Może jest z tym trochę zabawy ale wygląda ładnie jak oryginalna zabudowa, pracuje razem z masztem, przewody instalacji się nie plączą o są dodatkowo świetnie zabezpieczone przed uszkodzeniem.
dzięki za odpowiedz. napewno tak to zrobione to wygląda jak orginał. problem jest taki że ja nie mam łatwego dostepu do częsci typu rolki i uchwyt do wezy bo nie mam pobliskiego serwisu wozków pod reką. także chyba zostane przy opcji z przewodem spiralnym. dam go tylko na złączach przemysłowych żeby móc go łatwo zdjąć w momencie gdy przestajemy korzystać z obrotnicy.
Wątek Zamknięty
Strony: 1