Witam Forumowiczów,
Przeglądam forum od dwóch miesięcy, gdyż noszę się z zamiarem zakupu wózka widłowego. Ostatnio czytam coraz więcej wypowiedzi na temat wózków Heli. Dotychczas jednak głównie z ust firm sprzedających. Co na to klienci? Czy ktoś posiada taki wózek czy jest z niego zadowolony?
Znajomy mechanik, który prowadzi serwis aut obok serwisów wózków twierdzi, że jego właściciel chwali te wózki. Ponoć rzadko coś się przy nich psuje, a jeśli już to wymiana kosztuje grosze ze względu na tanie i dostępne części. Zastanawiałem się nad Stillem, ale jak słyszę o tej elektronice to mnie krew zalewa. W Heli podobno nie ma z tym problemu?
Jedyne czego się obawiam, że to wózki z Chin bo jak na razie ze wszystkich opinii wynika, że ogólnie wózek jest jak najbardziej na plus, tym bardziej za tą cenę.
Witaj. Firma, w której pracuję zakupiła wózek Heli latem 2011 roku. Do tej pory nic się nie psuło, wymieniane były jedynie oleje i robione przeglądy dla utrzymania gwarancji. Wózek mocny, nie wykluczamy w tym roku kolejnego zakupu. Zamierzamy wymienić Toyotę, która była kupiona w 2006 roku i niestety powoli zaczyna nie spełniać naszych wymagań (mimo, że to Toyota więc żadne tego typu marki nie zapewniają nie wiadomo jakiej gwarancji). Na 99% będzie to Heli, czekamy tylko na jakieś promocje w postaci dłuższej gwarancji czy dobrego rabatu. A odnośnie tego, że wózek jest z Chin. Teraz mnóstwo rzeczy pochodzi z Chin. Owszem chińskie rzeczy są słabsze, ale te które przez chińczyków są produkowane na ich własny rynek. To, co robią na eksport nie odbiega od innych produkcji, a czasem jest nawet wytrzymalsze. Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.
heli niejest zły tez polecam a chiny -ten nawet im się udał bo UN to porazka zalezy tez duzo od warunków w jakich ma pracować - teren, ładunki polecam
Faktycznie - o UN też słyszałem słabe opinie. Ale podobno to teraz Promag sprzedaje bo koncesję na Heli im chińczycy zabrali i teraz sprzedają słabsze maszyny. Na pewno w brodę sobie plują bo Heli jest teraz chyba znacznie więcej w Polsce.
A jaka jest wymagana przez serwis częstotliwość wymiany płynów eksploatacyjnych w wózkach Heli do 10 T? Chodzi mi co ile miesięcy lub mth?
Najlepiej jakby ktoś załączył diagram z przeglądami i wymianami.
Ostatnio edytowany przez ForkliftUser (2013-03-12 10:07:42)
Nasz serwis zaleca wymiany oleju silnikowego co 500 mth, oleju w skrzyni biegów co 1000 mth oraz oleju w układzie hydraulicznym wózka co 2000 mth. [ SPAM ]
Chodzi mi generalnie o częstotliwość zalecaną przez producenta w instrukcji. Dokładnie co ile m-cy lub mth wymienia się płyny w CPCD 20 i CPCD 200 bo do takich wózków chcę się przymierzyć, ale chciałbym sobie skalkulować koszty eksploatacji w okresie gwarancyjnym.
Generalnie istotna jest liczba mth. M-ce liczymy przy przeglądach dozorowo-technicznych - jeśli wózek w ciągu pół roku nie zrobi 250 mth to i tak wykonujemy przegląd. Przy olejach sprawa wygląda nieco inaczej. Zazwyczaj producenci zalecają wymianę olejów raz na 2-2,5 roku. My zakładamy, że wózek w ciągu tego czasu zrobi minimum 500 mth (bo właściwie jeśli nie to co ten wózek robi - stoi i pachnie) i nie uwzględniamy takiego zapisu w gwarancji.
Ostatnio edytowany przez TruckMotor (2013-03-13 08:51:04)
Dziękuję bardzo za informację.
Witajcie, po prawie dwumiesięcznych poszukiwaniach, w marcu zdecydowaliśmy się zakupić wózek. No i padło na Heli. Mieliśmy do wyboru jeszcze jednego chińczyka i używaną Toyotę. Chińczyk odpadł bo okazało się, że Heli ma najlepszy dostęp do swoich części i nie robią składaków. Toyota ze względu na krótką gwarancję (pół roku na tę używkę), na Heli dostaliśmy znacznie więcej (więcej niż w standardzie). [ SPAM ]. Nie byliśmy do końca przekonani do Heli, ale dziś po 300 mth (faktycznie to nie jest jeszcze jakoś strasznie dużo) i pierwszej normalnej wymianie oleju, szef nie żałuje zakupu. Nie ma tam jakieś elektroniki czy innych pierdół. Prosty wózek, który ma pracować a nie stać i pachnieć i ładnie wyglądać.