Witam wszystkich:)
Mam takie pytanie:Jeżeli ktoś ma wózek na własny użytek( tzn powiedzmy że ma swój zakład ślusarski i wózka potrzebuje sporadycznie,oraz sam nim operuje nie zatrudnia żadnej osoby). Czy musi mieć odbiór przez UDT i zatrudnić konserwatora?Z góry dziękuje za odpowiedzi pozdrawiam:)
Od 2000r. każdy wózek podnoszący powyżej 15cm. powinien być zarejestrowany w UDT.
Konserwatora nie trzeba zatrudniać,wystarczy zlecić konserwację firmie zewnętrznej która ma to tego uprawnienia.
Tzn miałem na myśli właśnie konserwatora z zewnętrznej firmy, ale dzięki jeszcze raz za cenną informacje i pozdrawiam:)
A ile kosztuje taki odbiór wózka przez UDT i jakie są koszty konserwatora?
Na początek proponuję niech konserwator sprawdzi wózek czy nadaje się żeby zarejestrować go w UDT.
Pomimo że wózek działa to nie znaczy że jest sprawny i gotowy do odbioru przez UDT.
Najważniejsze rzecz:hamulce,grubość wideł,samoopadanie masztu pod ciężarem,luźny na maszcie,wycieki oleju i dokumentacja czyli instrukcja obsługi po polsku oraz najlepiej jak wózek ma znak CE.
Koszt mechanika od wózków myślę ze minimum to 50zł. za roboczogodzinę do ok.200zł w autoryzowanych serwisach + koszt dojazdu.
Wszystko zależy od regionu i od marki wózka.