Witam.
Chciałem kupić wózek z napędem LPG. W ofertach widzę następujące marki jak poniżej. Jeśli macie jakieś doświadczenie to może ktoś napisze krótko opinię na temat wózka, chodzi o to żeby go później też sprzedać łatwo w razie wymiany na inny. Może w tym opisie króko ująć: mało awaryjny lub awaryjny, tanie części lub drogie, i krótka opinia.
Boss
BT
Caterpillar
Clark
Fiat
Hyster
Jungheinrich
Komatsu.
Linde
Mitsubishi
Nissan
Still
Toyota
Yale
Dziękuję za opinie i pozdrawiam
Polecam Nissana nowego jak i używanego, które mam w swojej ofercie.
Adam Wolniewicz
Kup sobie lepiej Chińczyka HANGCHA to samo co Nissan a tańszy jak otworzysz maskę zobaczysz na silniku napis Nissan.
Tani w utrzymaniu nie jestem przedstawicielem handlowym tylko serwisantem i akurat serwisuję inny model wózków ale sąsiad posiada trzy wózki tego typu plus jednego Nissana wcześniejszego i powiem ci ze niczym nie ustępują te Chińczyki . Niema co przepłacać
Wszystko zależy jak wózek będzie eksploatowany.
Jak ma być dorywczo to chińczyk może wystarczyć ale jak do pracy ciągłej to lepiej Nissana lub Toyotę np.
Oryginalne części zamienne do każdego wózka są ogólnie drogie.
Jednak jest cała masa zamienników niektóre lepsze niektóre gorsze ale za to tańsze od oryginałów.
Wszystko zależy co konkretnie się popsuje.
Pracuję przy serwisowaniu wózków bardzo długo i z doświadczenia wiem że nieraz lepiej zapłacić za oryginalną część raz niż za podróbę kilka razy a problem będzie powracał.
Ostatnio edytowany przez to ja (2012-08-26 20:22:07)
Dokładnie, sporo zależy od charakteru Twojej pracy jeśli wyeksploatujesz sprzęt wówczas bez względu ma markę ze sprzedażą będzie problem. Co do części zamiennych nie wszystkie zamienniki są złe zależy co wymieniasz czasami lepiej wymienić dwa razy cześć i zapłacić mnie niż kupić o wiele droższy orginał.
Wózek jest po to żeby zarabiał na siebie a nie był naprawiany po kilka razy ta sama rzecz.
Kup sobie Hyundai`a - jest lepszy od nissana a 30% tańszy. Do tego gwarancja jest na 3 lata a nie na 1 rok...
HC też jest niezły, ale nie nadaje się zbyt do ciężkiej roboty
Również polecam Heli, oczywiście, że wszystko zależy od charakteru pracy, ale w stosunku do ceny wychodzą bardzo ekonomicznie i jest ich duży wybór, np. firma Promag takie ma
Nie kupiłbym w tej chwili innego wózka niż Heli. Taka sama jakoś jak Toyota czy Mistsubishi, żadnej zbędnej elektroniki jak w Linde czy Stillu, nic się nie psuje, jedyne co przez 1,5 roku wymieniliśmy to 2 razy olej w silniku i raz w skrzyni biegów. My kupowaliśmy w Truck Motor w Olsztynie, bo chociaż mamy do nich prawie 400 km to elegancko nas obsłużyli. Można tam wynegocjować nawet dłuższą gwarancję w cenie wózka.
Unikaj Hystera. Wózki bardzo kapryśne. Wrażliwe na kiepski gaz. No i serwis tej firmy, to jakaś kpina.
Bardzo ciekawa opinia o wózkach Hyster.
Instalacje Impco i Aisan które są stosowane są bardzo dobre i mogą sporo wytrzymać
Jestem ciekaw co dłużej pojeździ Hyster czy Heli.
Z wózkami Heli, nie mam żadnych doświadczeń. Co do Hystera, to po dwóch latach użytkowania, nie jestem zadowolony z jakości tego sprzętu.
Pozostaje jeszcze pytanie czy Hyster był kupiony jako nowy wózek czy używany?
Jeden nowy, a drugi używany z 2004 roku. I co najciekawsze, używany sprawuje się lepiej, ale i tak daleko mu do Jungheiricha, czy Toyoty.
To jest właśnie odpowiedź że lepszy jest wózek starszy zadbany niż nowy
To zależy, jakiej firmy. Jeśli chodzi o Hystera, to faktycznie. W przypadku dwóch w/w firm, już nie koniecznie. Pozostaje jeszcze kwestia serwisu Hystera. Co to za serwis, który nie ma na stanie linki gazu i musi ją zamawiać, a w tym czasie wózek stoi 4 dni.
Żaden serwis nie ma 100% części zamiennych do kilkunastu modeli wózków.
Czas oczekiwania to od 24 do 48h max.
Jeśli klient płaci to paczka lotnicza jest w 24h w serwisie pozostaje jeszcze sam dojazd do klienta.
Wiem, że 100% części nie mają, ale to jest pierdoła, a serwis na miejscu. Wcześniej użytkowałem wózki Jungheinricha i Toyoty i nie było takich problemów. A tak z ciekawości, to Twoja pozytywna opinia o Hysterze jest oparta na Twoich osobistych doświadczeniach z tym sprzętem, czy poczytałeś sobie specyfikacje techniczne na ich stronie i wypowiadasz się na ich podstawie?
Pierwszego Hystera naprawiałem w 1995r i coś na ich temat mogę napisać w oparciu o spore doświadczenie.
Jeśli Twój nowy Hyster to Fortens to faktycznie możesz być niezadowolony.
To nienajlepsza seria wózków.
Czyli masz z nimi dobre doświadczenia. Ja niestety nie.
Biorąc pod uwagę np. Ile Hystery dostawały w dupę w Coca-Coli i jeździły to jestem pełen podziwu.
A serwis do jungów jest co 2-3 dni a wózki wszystkie z tamtego roku.
Ogólnie im nowszy wózek tym więcej elektroniki,czujników i problemów.
Starsze wózki są proste jak konstrukcja cepa i dlatego jeżdżą.
Ostatnio edytowany przez to ja (2013-02-03 22:32:07)
Nowy, to H1.6FTS, a używany, to H1.75 XM. Oprócz tego w firmie mamy wózki elektryczne podnośnikowe i paletowe i te również nie są zadowalającej jakości.
H1.75 to chyba jedna z bardziej udanych serii Hystera.
Jeśli masz elektryczne wózki Hystera to na ich temat się nie wypowiadam bo nie mam z nimi do czynienia.
Dodałem jeszcze dwa zdania do wcześniejszego postu.
Tak jak pisałem Fortens to trochę lipa.
Ostatnio edytowany przez to ja (2013-02-03 22:39:19)
Z tym się zgodzę. Elektronika czasem przeszkadza. I dlatego stawiam na Japończyków. W tej chwili, jeśli miałbym wybierać, to tylko Toyota.