Polskie forum o wózkach widłowych

Polskie forum o wózkach widłowych tutaj znajdziesz wszystko czego szukasz.

Nie jesteś zalogowany.

#1 2011-12-20 14:36:59

mastah1
New member

Jakie oleje Toyota 42-4FG15

Witam serdecznie.To mój pierwszy post dlatego przepraszam jeżeli coś pomieszam. No ale do rzeczy...
Kupiłem w/w wózek widłowy dowieziony z Wielkiej Brytani, gaziak. Sprzedawca niestety powiedział mi ze nie zajmuje się serwisem tylko sprzedażą i nie wie jakie oleje i do czego się używa dlatego pytam Was koledzy jakie oleje, w jakich ilościach i o jakich oznaczeniach mam kupić do uzupełnienia w wózku. Nie chce zakładać następnego postu dlatego zapytam od razu jakie części mam zamawiać tzn jakiego producenta gdy potrzebuje wymienić rozrząd albo filtr oleju, powietrza.
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam

#2 2011-12-20 18:59:31

mechanik
Member

Re: Jakie oleje Toyota 42-4FG15

Toyota „czwórka” nie jest wielce zaawansowaną konstrukcją (co może być zaletą smile ). Więc do silnika spokojnie możesz wlać olej o lepkości 15W40, skrzynia biegów i most napędowy – olej przekładniowy 80W90, jeśli skrzynia jest „automatyczna” (brak sprzęgła) to czerwony olej ATF II, układ hydrauliczny – lepkość – 46.
Powyższe informacje nie pochodzą z żadnej instrukcji obsługi (bo akurat do Toyoty takiej nie posiadam) a wynikają jedynie z mojego doświadczenia, po prostu do sprzętów o podobnej konstrukcji zalecane są takie oleje więc do Toyotki też takie wlewam, i nie ma żadnych problemów big_smile .

#3 2011-12-21 10:22:22

e-pomoc84
Moderator

Re: Jakie oleje Toyota 42-4FG15

mastah1 napisał:

Witam serdecznie.

Witamy, witamy wink[/color]

mastah1 napisał:

To mój pierwszy post dlatego przepraszam jeżeli coś pomieszam. No ale do rzeczy...

[color=blue]Spokojnie, każdy z nas kiedyś zaczynał big_smile

mastah1 napisał:

Kupiłem w/w wózek widłowy dowieziony z Wielkiej Brytani, gaziak.

Patrząc na model 42-4FG15 to z automatyczną skrzynią smile

mastah1 napisał:

Sprzedawca niestety powiedział mi ze nie zajmuje się serwisem tylko sprzedażą i nie wie jakie oleje i do czego się używa dlatego pytam Was koledzy jakie oleje, w jakich ilościach i o jakich oznaczeniach mam kupić do uzupełnienia w wózku.

Olej silnikowy - mineralny 15W40 około 5 litrów
Olej hydrauliczny - klasa lepkości HL 46  około 30 litrów
Olej do dyfra - 80W90 około 7 litrów
Olej do skrzyni automatycznej - ATF II około 6-7 litrów
Płyn hamulcowy - zwykły DOT 4

mastah1 napisał:

Nie chce zakładać następnego postu dlatego zapytam od razu jakie części mam zamawiać tzn jakiego producenta gdy potrzebuje wymienić rozrząd albo filtr oleju, powietrza.

Jeśli chodzi o rozrząd to występują dwa rodzaje, różnią się sposobem napędu - jeden napęd jest za pomocą koła pośredniczącego a drugi rodzaj za pomocą łańcucha.
Filtrów powietrza w sumie są cztery rodzaje. Proszę o kontakt mail e-pomoc84@wp.pl  to podam Panu  szczegóły gdzie może Pan w miarę tanio zakupić materiały eksploatacyjne do tego wózka wink

mastah1 napisał:

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam

big_smile

"Życie jest jak pudełko czekoladek - nigdy nie wiesz, co ci się trafi. Forrest Gump "

Stopka forum