Witam serdecznie.To mój pierwszy post dlatego przepraszam jeżeli coś pomieszam. No ale do rzeczy...
Kupiłem w/w wózek widłowy dowieziony z Wielkiej Brytani, gaziak. Sprzedawca niestety powiedział mi ze nie zajmuje się serwisem tylko sprzedażą i nie wie jakie oleje i do czego się używa dlatego pytam Was koledzy jakie oleje, w jakich ilościach i o jakich oznaczeniach mam kupić do uzupełnienia w wózku. Nie chce zakładać następnego postu dlatego zapytam od razu jakie części mam zamawiać tzn jakiego producenta gdy potrzebuje wymienić rozrząd albo filtr oleju, powietrza.
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam
Toyota „czwórka” nie jest wielce zaawansowaną konstrukcją (co może być zaletą ). Więc do silnika spokojnie możesz wlać olej o lepkości 15W40, skrzynia biegów i most napędowy – olej przekładniowy 80W90, jeśli skrzynia jest „automatyczna” (brak sprzęgła) to czerwony olej ATF II, układ hydrauliczny – lepkość – 46.
Powyższe informacje nie pochodzą z żadnej instrukcji obsługi (bo akurat do Toyoty takiej nie posiadam) a wynikają jedynie z mojego doświadczenia, po prostu do sprzętów o podobnej konstrukcji zalecane są takie oleje więc do Toyotki też takie wlewam, i nie ma żadnych problemów .
mastah1 napisał:
Witam serdecznie.
Witamy, witamy [/color]
mastah1 napisał:
To mój pierwszy post dlatego przepraszam jeżeli coś pomieszam. No ale do rzeczy...
[color=blue]Spokojnie, każdy z nas kiedyś zaczynał
mastah1 napisał:
Kupiłem w/w wózek widłowy dowieziony z Wielkiej Brytani, gaziak.
Patrząc na model 42-4FG15 to z automatyczną skrzynią
mastah1 napisał:
Sprzedawca niestety powiedział mi ze nie zajmuje się serwisem tylko sprzedażą i nie wie jakie oleje i do czego się używa dlatego pytam Was koledzy jakie oleje, w jakich ilościach i o jakich oznaczeniach mam kupić do uzupełnienia w wózku.
Olej silnikowy - mineralny 15W40 około 5 litrów
Olej hydrauliczny - klasa lepkości HL 46 około 30 litrów
Olej do dyfra - 80W90 około 7 litrów
Olej do skrzyni automatycznej - ATF II około 6-7 litrów
Płyn hamulcowy - zwykły DOT 4
mastah1 napisał:
Nie chce zakładać następnego postu dlatego zapytam od razu jakie części mam zamawiać tzn jakiego producenta gdy potrzebuje wymienić rozrząd albo filtr oleju, powietrza.
Jeśli chodzi o rozrząd to występują dwa rodzaje, różnią się sposobem napędu - jeden napęd jest za pomocą koła pośredniczącego a drugi rodzaj za pomocą łańcucha.
Filtrów powietrza w sumie są cztery rodzaje. Proszę o kontakt mail e-pomoc84@wp.pl to podam Panu szczegóły gdzie może Pan w miarę tanio zakupić materiały eksploatacyjne do tego wózka
mastah1 napisał:
Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam