Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów mój pierwszy post, to do rzeczy. Widlak to BKS vdp50f, mój problem to sprzęgło, mianowicie to chodzi mi o tą gruchę z olejem, są w niej 2 śruby na 19 klucz, 1 na 17, no i spust, tu moje pytanko, która śrubą się to wlewa ?, ile tego oleju ? i jaki ten olej ?, na tabliczce jest symbol - Shell Tellus 29, nie mam pojęcia co to? Znalazłem SAE85W-140, ale nie jestem pewien, co doradzicie ?. Dodam że ten widlak ma normalną tarczę sprzęgłową, plus te grube koło zamachowe z olejem. Pomóżcie coś. Pozdrawiam.
Ta grucha to zmiennik momentu obrotowego olej hydrauliczny o gęstości 29 zalecili shella to należy tego przestrzegać . Można zastosować olej określany - do przekładni hydrokinetycznych-zachowując zalecaną klasę gęstości.W obudowie sprzęgła jest okno odkręcić obie śruby większy ustawić do napełniania mniejszy odpowietrzenie - przelew.
Witam, dziękuję ci za odpowiedz, mógłbyś mi podać na dzień dzisiejszy jaki olej mogę kupić ?, bo akurat w tej dziedzinie jestem zielony. Pozdrawiam
A jaki olej aktualnie posiadasz? Podaj więcej informacji w tym zakresie i postaram się pomóc. Gdzie wózek był do tej pory serwisowany?
Nigdzie nie był serwisowany, kupiłem go i miał zalany olej czerwony jak w automatiku, spuściłem go było 1,5 litra, na tabliczce pisze ze trzeba lać olej, TELLUS 29, dzwoniłem do serwisu Shella i powiedzieli mi ze mam zalać TELLUSA 46, ale coś im niewierze, i tu moje pytanie jaki zamiennik mogę zalać i ile tego oleju. Pozdrawiam
Kolego olej do przekładni hydrokinetycznych, skrzyń automatycznych nawet jest do kupienia w sklepach z częściami do traktorów .
alladyn000 napisał:
Nigdzie nie był serwisowany, kupiłem go i miał zalany olej czerwony jak w automatiku, spuściłem go było 1,5 litra, na tabliczce pisze ze trzeba lać olej, TELLUS 29, dzwoniłem do serwisu Shella i powiedzieli mi ze mam zalać TELLUSA 46, ale coś im niewierze, i tu moje pytanie jaki zamiennik mogę zalać i ile tego oleju. Pozdrawiam
Nie musi się Pan obawiać zalania TELLUSA 46 za miast TELLUSA 29 bo to ta sama gama olejów. Oba oleje są z tej samej normy SAE10W ISO 46. Można śmiało zalać nowszy produkt, czyli TELLUS 46