Witam mam problem z automatyczną skrzynią biegów przy wózku widłowym Bułgar. Skrzynia działa, jeżdzi do przodu i do tyłu, tylko na luzie po dodaniu gazu zaczyna delikatnie ruszać do tyłu, ale to nie jest najważniejszy problem. Skrzynia po prostu się strasznie grzeje po jakieś godzinie, że się jej dotknąć nie da.
Może ktoś wie co może być przyczyną.
Skrzynia osiąga pewną temp, lecz jeśli nie da się dotknąć: znaczy, że albo filtr zapchany, albo olej do wymiany.
W zależności od zrobionych roboczo godzin.
Olej wymieniłem, jest trochę lepiej, a filtr -nie wiem czy dobrze myślę- to takie sitko w korku spustowym czy nie?
Ostatnio edytowany przez auto-mar (2011-01-26 11:54:40)
Witam, miałem niedawno taki przypadek, wymieniliśmy zębatą pompę olejową znajdującą się w skrzyni, uszczelniacz oraz pierścień uszczelniający i tuleję między wałkami. Pomogło i wózek odzyskał moc i skrzynia się nie grzeje
Przyczyn grzania się skrzyni może być kilka, ale bardzo prawdopodobne, że trzeba by wymienić filtry oleju, jeżeli to sprawdzaliście, to zwróćcie uwagę na pompe olejową o której pisze kolega powyżej.
Wymieniłem tarczki, pompe, oś pompy wózek zaczął jeździć tylko że po tygodniu zaczęło lecieć między silnikiem a skrzynią czy może ktoś miał taki przypadek?
Ale coś zaczęło lecieć,czyli chodzi Ci o jakiś płyn? Może gdzieś przecieka i to dlatego. Nie spotkałem się z takim przypadkiem,chyba potrzebny byłby jakiś przegląd...
Przyczyna wycieku zlokalizowana i usunięta, uszkodzony oring przy dokręcaniu pompy olejowej.
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
Wózek śmiga jak nowy bez żadnych wycieków.
Usterka wystąpiła ... usterka została zlokaliaowana ... usterka została usunięta
Dziękujemy za zakończenie wątku