Czujnik poziomu LPG w wózkach widłowych
Zawsze się zastanawiałem co można zrobić, aby w odpowiednim czasie wymienić butlę lpg aby nie zabrakło w wózku gazu.
W wielu firmach można do tej pory zaobserwować jak na wózkach są wożone zapasowe butle lpg- jak się niedawno dowiedziałem od pracowników Urzędu Dozoru Technicznego oraz Państwowej Inspekcji Pracy ,że jest to praktyka niezgodna z prawem.
W innych firmach rozpoczęto montaż czujników temperaturowych bardzo niedokładnych i zawodnych, co bardziej o bogatsze firmy stosowały systemy bardzo dokładne lecz niestety bardzo drogie.
W 2015 roku we wrześniu firma Rotarex SRG wypuściła na rynek bardzo proste i dokładne urządzenie o nazwie rotarex MLD
Można w wolnym tłumaczeniu określić jako czujnik niskiego poziomu LPG.
Działa niezależnie od pogody, ciśnienia. To czujnik który identyfikuje przejście fazy ciekłej w fazę gazową. Dzieje się tak gdy najzwyczajniej kończy się gaz w butli znajdują się już tylko pary.
Wtedy zaczyna działać czujnik ( lampka) która daje informacje pracownikowi ,że najwyższy już czas skończyć pracę i udać się do punktu wymiany butli.
System jest dokładny pozwala od chwili zapalenia się lampki na pracę przez ok 10 minut co swobodnie pozwoli na bezpieczne dokończenie pracy i udanie się do punku wymian.
System potrafi zaoszczędzić do 23% gazu
do 12 % czasu przestoju gdy skończy się gaz i przyczyni się do poprawienia bezpieczeństwa ( eliminacja takich zagrożeń wypadkowych jak: wózek na drodze komunikacyjnej, wózek z podniesioną ciężką paletą, dźwiganie ciężkiej butli przez pracownika.
Jestem wyłącznym dystrybutorem tego produktu
zachęcam do wejścia na www.rotarexmld.pl
obejrzenia filmów :
http://www.rotarexmld.com/videos